Actueel

19 juni 2019
Blog Tweedaagse Interactief Theater

Ik was vorige week gasttrainer op de dag van de trainingsacteur, georganiseerd door de NVvT. Trainingsacteurs zijn over het algemeen fijne mensen. Ze stemmen af, stellen vragen, kunnen hun gevoel onder woorden brengen en zijn creatief. De organisatoren hadden wederom met liefde en zweet deze dag zorgvuldig voorbereid. Een attente ontvangst, een gevarieerd programma, studenten die je praktisch ondersteunen; aan alles was gedacht.

Ik gaf de workshop regiescenes schrijven. Ik speel nog wel in trainingen, maar bedenk vooral interventies. Doorgeven wat je zelf geleerd hebt is misschien wel het meest waardevolle wat ik kan bedenken. Dus vakgenoten opleiden in het maken van scenes; veel leuker kan het niet worden. In anderhalf uur hebben we in een soort van snelkookpan gesproken en geoefend met de basis ingrediënten van een goede regiescene. 

Halverwege de workshop vertelt iemand over de werking van een regiescene waar ze als speler onderdeel van was. De regievorm was al bedacht door de klant toen ze onderdeel werd van het maakproces. De vorm werkte niet optimaal, omdat er iets anders speelde in de zaal. Door de dynamiek in de groep werd het een beetje vreemd om actief de personages aan te sturen op hun vaardigheden. Ik begreep uit haar verhaal dat ze met wat aanpassingen er wel uitgekomen waren.

Het verhaal leerde me twee dingen. Trainingsacteurs zijn goede improvisatoren, reageren op wat er nodig is en komen er dus altijd wel uit. Daarnaast komen trainingsacteurs vaak een interventie uitvoeren die al bedacht is. Soms werkt het, soms werk het niet. Het maakt opnieuw een vraag actueel die mij professioneel al een jaar of twintig bezighoudt: 

Hoe kun je als spelende maker meer invloed krijgen op het gehele leer- of veranderproces? Deze vraag is het startpunt van een tweedaagse interactief theater.

Ik hoop je tijdens de training te ontmoeten.  
Voor meer info over data, kosten en programma:

Klik hier om contact op te nemen.


Deel deze pagina

Of kopiƫer de onderstaande link:

×