Actueel

23 januari 2017
Blog Blog Peter: Trainingsacteren zinloos tijdverdrijf?

Fluit

Er zijn van die momenten dat ik denk “ het heeft geen enkele zin en het kan me geen fluit schelen”. Ben er nu 20 jaar zoet mee en ik stel met enige regelmaat de vraag of het werken met een trainingsacteur zinvol is. Na programma’s, telefoontjes en enthousiaste reclame-uitingen is daar ineens die ene vraag: waarom? Ik kan me met die vraag voor onbepaalde tijd in mijmerstand vermaken, dus gelukkig zijn er dan projecten. En dan vooral projecten die er echt toe doen, waardoor de vraag werkenderwijs bevestigend beantwoord wordt. Hieronder twee voorbeelden.

Rolverdeling

Eind vorige week mocht ik als trainer met een trainingsacteur werken, Lilian van den Berg. We kennen elkaar professioneel al jaren, maar deze rolverdeling kenden we nog niet.  De rol van trainer, die van acteur, maar ook de gecombineerde rol van acterende trainer is ons niet vreemd. Hoe gaan we elkaar nu aanvullen zodat de deelnemers van ons het maximale krijgen?

Dogma’s     

Tradities zijn er om te veranderen. Er bestaat een praktijkwetenschap die zegt dat de acteur moet ervaren, de trainer moet denken en dat de deelnemers zo maximaal leren. Maar aangezien je trainers en acteurs in allerlei kleuren, soorten en maten hebt en de markt ook wat wil zijn er allerlei mengvormen ontstaan. Leve de rolflexibilteit, mooi als je alles een beetje kan. Laten we vooral niet dogmatisch zijn en de rollen niet al te scherp definiëren.

Traditie

Maar wat is het toch een feest om binnen de traditionele rolverdeling te werken: De acteur daagt met zijn spel niet alleen de cursist, maar ook de trainer uit. Kom maar op met je inzicht! De trainer weet het even niet weet, een gouden moment. Welke kant gaat dit uit? Hij moet aan het personage, de acteur blijft in de rol, vragen wat er aan de hand is. Hoe rolvaster beide professionals, hoe groter het spanningsveld, hoe groter het leerrendement.  Een inzicht kan pas wijsheid worden als het vanuit de ervaring geladen wordt met beeld en taal. Hoe scherper de acteur de ervaring in spel en feedback om kan zetten, hoe meer de trainer en de cursist uitgedaagd worden. 

Opleiding

Het tweede voorbeeld. Ik heb de afgelopen maanden mogen werken met mensen die het vak van trainingsacteur wilde leren. Ik heb het regelmatig tijdens de trainingen gedacht: ”beter dan dit wordt het niet”.  En daarmee doe ik waarderende uitspraak over het proces en het activeren van leervermogen. Het gaat dan niet over het netto resultaat en de vraag of de deelnemers alle vaardigheden volledig beheersen. Het gaat over maximale inzet, met creativiteit durven leren en kwetsbaarheid. Maar ook over je brein tot het uiterste trainen door het voortdurend schakelen tussen spel en werkelijkheid, gevoel en ratio, proces en resultaat, je eigen beleving en die van de ander. En dat alles met een aanstekelijk plezier.

Kanjers en creativiteit.

"Kanjers, dat zijn het". Simone van Klaveren, Sofie Verburg, Eric van Vessem, Toon van Mol, Pieter Wijnen, Judith de Haas, Esther Mouwe en Hans van Dinther. Ze hebben een ernome ontwikkeling doorgemaakt. En daarna nog een gedachte: bij deze groep is ook het middel optimaal benut. Succes gaat tegenwoordig vaak over excellerende individuen. Toonbeelden van kracht en doorzettingsvermogen. Creativiteit tapt uit een ander vaatje: je creëert de omstandigheden, zodat het middel doet waarvoor het bedoeld is.  In zijn beschrijving klinkt dat abstract, in de realiteit kan je het herkennen aan een intense concentratie van de deelnemers.

Zin

Goh, dan heet het dus zin om elke dag te oefenen en te verbeteren. Dan is het de moeite zeker waard om nog beter de werkingsmechanismen van ervarend leren te begrijpen. Want op die manier kan ik het overdragen en worden anderen daar beter van. Fijn.

Over een maand start er weer een opleiding. Ik kijk er naar uit. Aanmelden kan nog, er zijn een paar plekken vrij.   

Blog Peter: Trainingsacteren zinloos tijdverdrijf?

Deel deze pagina

Of kopiƫer de onderstaande link:

×