Actueel

27 september 2018
Blog Trainingsacteren; een rijk vak

Lean organiseren

Ik stond laatst voor de spiegel. Ik dacht: ‘een beetje ‘lean’ zou geen kwaad kunnen’.

Organisaties kunnen volgens de  leanprincipes georganiseerd zijn. Men haalt dan alles weg wat niet direct van nut is voor het doel wat je met elkaar wilt bereiken. Je krijgt een slanke organisatie, zonder overtollig vet. Organisaties die efficiënt en met zo min mogelijk gedoe gericht zijn op een einddoel. Ik ben blij dat er zoiets bestaat als de lean gedachte. Je kunt erg ongelukkig worden van bureaucratisch organiseren.

Ik kijk nog een keer in de spiegel. Zucht. Ik neem altijd meer dan ik nodig heb. Was ik maar wat meer lean opgevoed…

Lean leren

Ik was vorige week trainingsacteur in een training met hoog opgeleide talenten. Ze worden door organisaties ingehuurd om bij te dragen aan ingewikkelde dingen, dus enig denkniveau is vereist. Ze zijn jong, beginnen net, dus doen nu nog simpele dingen. Veelal ondersteunende taken. Die doen ze trouw.

Ze zijn in zekere zin lean opgeleid. Ze weten van een bepaald kennisgebied heel veel. De hoofden zijn goed gevuld. Ze kunnen bijvoorbeeld na een oefening met de acteur snel oplossingen bedenken doordenken over de gevolgen van de scène.

Wie je bent, waarom je de dingen doet die je doet, wat je drijft en wat de effecten zijn van je handelingen zijn dingen die je in trainingen met een trainingsacteur leert. Leren om op jezelf te reflecteren is van belang als je niet zo blij bent met je eenvoudige werk of als je iets voor elkaar moet krijgen bij iemand die niet op jou zit te wachten. Als je Lean opgeleid bent  alles wat met jou als beginnend professional te maken heeft is weg geschrapt, sta je in heel veel situaties met de mond vol tanden. Je hoofd kan bedenken wat er nodig is, maar je handen en je hart werken niet mee.

Rijk leren

Goed dat er zoiets bestaat als trainingsacteren. Dat professionals de kans krijgen om hun obstakels en uitdagingen, zorgen en doelen concreet te maken en kunnen reflecteren op hoe het anders kan. Een op maat gemaakte oefening met een professional doet een beroep op het denken, voelen en handelen. Er zijn veel trainers die zien dat trainingsacteren een vak is en dat de training rijker wordt met een trainingsacteur.

Ik start in november weer met een basisopleiding voor trainingsacteurs. Een gevarieerde opleiding met technieken, oefeningen, theorieën. En ja, het gaat over jou. Wat er gebeurt met jou als je een rol neerzet. En over wie je bent als professional en wat je meerwaarde is.

Een rijke opleiding. Ik hoop je te ontmoeten op een van de kennismakingsavonden.
Nieuwsgierig? Meld je hier aan voor de kennismaking.


Deel deze pagina

Of kopiƫer de onderstaande link:

×