Actueel

3 July 2018
Nieuws Basisopleiding Trainingsacteren

Na de zomervakantie start de nieuwe groep van de Basisopleiding Trainingsacteren; Oefenen in Organisaties. Er is nog plek! 
Hieronder leer je meer over deze tiendaagse opleiding. Meer weten? Mail naar info@cruxcreaties.nl en we sturen je de opleidngsinformatie toe. 

10-daagse Basisopleiding trainingsacteren; Oefenen in Organisaties
Wat doet een trainingsacteur? Binnen organisaties gaat het in toenemende mate om communicatieve- en beïnvloedingsvaardigheden en het kunnen voeren van allerlei soorten gesprekken. Nieuw gedrag kun je het beste leren door te doen en om een realistische oefensituatie neer te zetten is het werken met een trainingsacteur inmiddels goed gebruik. Naast de functie van 'levend leermiddel' zijn er werkvormen ontstaan waarbij trainingsacteurs bepalend zijn voor de kwaliteit. Enkele voorbeelden: regietheater, spiegeltheater, assessments, terugspeeltheater, acts, co-trainen en forumtheater.

Waarom deze opleiding?
Crux Creaties wil graag een bijdrage leveren aan de professionalisering van de trainingsacteur. Het vak is niet zonder risico. Binnen het leerproces zijn veiligheid en een goede interactie tussen de trainingsacteur en de cursist belangrijk. Door een positieve ervaring zal de cursist beter leren en het gedrag kunnen vertalen naar de werkvloer. Goed opgeleide acteurs zijn ambassadeur van het vak en van ervarend leren in bredere zin. Zo dragen we met deze opleiding bij aan de optimalisering van leerprocessen.

In het kort
We denken dat je het meeste leert door op verschillende manieren met het vak bezig te zijn. Deze vorm van blended learning (gemixt leren) intensiveert het leerproces. Naast de tien trainingsdagen waarin we vooral veel zullen oefenen krijg je de gelegenheid om de digitale leeromgeving (DLO) te raadplegen. Je kunt hier diverse theorieën lezen en bestuderen. Daarnaast verwachten we dat je regelmatig reflecteert op je leerproces. Hoe bewuster je je leerproces vormgeeft hoe meer je in korte tijd kunt leren van dit boeiende vak.

Voor wie
Relevante spelervaring en/of een theateropleiding is een pre, maar geen vereiste. Een afgeronde HBO opleiding toont aan dat je wat betreft je denkniveau ook opgewassen bent tegen af en toe gecompliceerde casuïstiek van deelnemers. Maar ook dit is geen vereiste aangezien er ook goede trainingsacteurs zijn die buiten de gebaande opleidingspaden zichzelf het vak eigen gemaakt hebben.
Deelnemers komen uit verschillende richtingen: mensen uit het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs, mensen met een trainers- of opleidersachtergrond en theatermakers.
We houden in sterkte mate rekening met de verschillen.

Aan het einde van de opleiding ben je in staat om…

 • …te acteren in trainingen;
 • …een effectieve oefening met een helder leerdoel te creëren;
 • …op verschillende manieren je spel af te stemmen op de leervraag;
 • …verschillende vormen van feedback te hanteren: in het spel, buiten het spel, in de rol, als trainingsacteur;
 • …te reflecteren op je eigen doen en laten a.d.h.v. een waardentest;
 • …drijfveren van anderen te herkennen;
 • …snel tot een rolopbouw te komen a.d.h.v. waardenprofiel;
 • …feedback af te stemmen op waardepatroon van de cursist;
 • …de samenwerking met een trainer te optimaliseren;
 • …jezelf als trainingsacteur te presenteren;
 • …als ondernemer je meerwaarde te verwoorden en werk te creëren;
 • …een trainer te adviseren over verschillende werkvormen;
 • …op verschillende manieren om te gaan met weerstand (belemmeringen in het leerproces);
 • …competentiegericht te acteren binnen assessments;
 • …andere werkvormen dan het rollenspel te initiëren binnen een training;
 • …diverse communicatiemodellen te vertalen naar spel en daardoor inzicht te vergroten.
   

Competenties en vaardigheden
Crux Creaties ondersteunt met trainingsacteurs inmiddels vijftien jaar assessments waar competenties centraal staan, gebruikt voor haar trainingsinterventies regelmatig het competentiespel en hanteert voor de acteurs een eigen profiel dat nauw overeenkomt met het profiel van de Nederlandse Vereniging voor Trainingsacteurs (NVvT). We zijn gewend om gedrag naar competenties te vertalen en beseffen dat het vak meer is dan het aanleren van de bovengenoemde vaardigheden.
De volgende kerncompetenties zijn naar gedragscriteria vertaald en vormen de rode draad van de opleiding:

Creativiteit, Flexibiliteit, Integriteit, Ondernemerschap, Samenwerken, Sensitief gedrag, Organisatiesensitiviteit, Probleemanalyse, Leervermogen

Kleine groepen
We werken in een kleine groep van maximaal tien deelnemers. Op elke trainingsdag wordt een ander element van het vak geïntroduceerd en getraind door middel van verschillende oefeningen. Een kleine groep betekent dat we veel aandacht kunnen besteden aan jouw leerdoel en –route.

Zelfstudie
Doordat je ook het nodige aan lees- en voorbereidingswerk tussen de leerblokken zelf doet kunnen we zo veel mogelijk tijdens de trainingsdagen oefenen. Houd rekening met één uur per week zelfstudie naast de trainingsdagen.

Kennismakingsworkshop
Voorafgaand aan de opleiding is er een kennismakingsavond. Mocht nu blijken dat óf het aanbod niet aan je verwachtingen voldoet óf dat wij als trainers denken dat je niet op de juiste plek zit, dan is dit het moment om eventueel te beslissen het leeravontuur niet met elkaar aan te gaan.

Afronding
De laatste dag bestaat uit een eindassessment. De uitslag wordt bij het certificaat gevoegd. Het certificaat is een bewijs van deelname waarop de behaalde leerdoelen van de opleiding staan vermeld.

Interesse? Mail naar info@cruxcreaties.nl of bel 024-8484246

Op de hoogte blijven van Crux?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Bekijk hier de laatste editie.

Aanmelden nieuwsbrief Basisopleiding Trainingsacteren

Deel deze pagina

Of kopiëer de onderstaande link:

×