Actueel

23 juni 2016
Nieuws Nijmegen duurzaamste en groenste stad van Europa

Gisteren, 22 juni, is de Gemeente Nijmegen als winnaar uitgeroepen van de European Green Capital Award. Een prijs die je kunt winnen als je op basis van 12 technische indicatoren (afval, lucht, water enz.) een hoge scoren behaalt en... als je de jury van de award tijdens een presentatie kunt overtuigen van het groene verhaal van jouw stad. 

Crux heeft de afgelopen 3 jaar verschillende bijdragen mogen leveren aan deze presentatie. De vraag van de gemeente in 2014 was: we hebben zoveel plannen, dromen, beelden, maar we komen er niet uit in welke volgorde en in welke lijn we deze tijdens de presentatie moeten laten zien. Kunnen jullie ons helpen? 

Dat was het begin van een nauwe samenwerking tussen Crux en het projectteam van de Gemeente Nijmegen. In 2014 en 2015 heeft Crux samen met GMG Media en het projectteam het groene, duurzame verhaal van de Gemeente Nijmegen geprobeerd te vangen in beeld, woord en emotie. Van een live-performance van Janne Schra tot het opdienen van warme courgettesoep... alles werd uit de kast gehaald om de jury te overtuigen van het Nijmeegse "groene dna".

We werden geroemd om onze bijzondere, hartverwarmende presentaties. "You set a whole new standard" waren de woorden van 1 van de jury-leden. Toch won de Gemeente Nijmegen 2 jaar niet. Waarom niet? Dat weet je nooit helemaal zeker. Feit is dat alle steden meerdere keren hebben meegedaan, voordat ze wonnen. 

Dit jaar is gekozen voor een soberder presentatie. Sober in de zin van: meer traditioneel. Ik mocht de week voor de presentatie 3 x aanwezig zijn bij repetitiemomenten om de puntjes op de i te zetten. Ik zag inderdaad een traditionele presentatie. Er werden veel cijfers genoemd. Er is meer aandacht besteed aan de bewijslast. Sprekers wisselden elkaar netjes af. 

Dat zou dan saai kunnen worden. Geen muziek, geen warme soep. Geen levendige presentator die de verschillende sprekers interviewt. Geen leerlingen die de blokken aan elkaar verbinden doormiddel van kleine dialogen. Kortom: geen "totaalbeleving".

Echter, wat ik zag was allesbehalve saai. We zaten tijdens de laatste repetitie in de raadszaal en ik zag een delegatie die klaar was om te winnen. De speeches werden met veel overtuigingskracht uitgesproken. Er was een prachtig slotstuk geschreven door de burgemeester, die dat als geen ander kan uitspreken. De delegatie was een uitgebalanceerde groep sprekers die allemaal een stukje van de spreekwoordlijke puzzel vertegenwoordigde. Nijmegen heeft eindelijk begrepen dat bescheidenheid niet altijd loont en mag zich terecht in 2018 een heel jaar lang European Green Capital noemen. Mooi om daar een bescheiden bijdrage aan te hebben mogen leveren. Trots!

Sara 

Nijmegen duurzaamste en groenste stad van Europa
Nijmegen duurzaamste en groenste stad van Europa

Deel deze pagina

Of kopiƫer de onderstaande link:

×